Resursbristen inom äldreomsorgen är ett välkänt problem. Med en åldrande befolkning ökar vårdbehoven, vilket tvingar personalen att hantera svåra etiska dilemman: Hur kan vi erbjuda värdig omsorg när resurserna är otillräckliga, och hur når vi ut till ensamma äldre? Forskaren Sara Hultqvist har i samarbete med filmskaparen Anna Maria Joakimsdottir Hutri skildrat dessa utmaningar på film, för att nå ut på ett sätt som berör på djupet.

Sara Hultqvist är docent i socialt arbete vid Lunds universitet. Nu har hon och hennes forskarteam fått nya insikter som kan påverka vårt synsätt på arbete inom äldreomsorg.

Sara Hultqvist, docent i socialt arbete vid Lunds universitet. Foto: Sandra Jeppsson

– Vi har fått en fördjupad förståelse för betydelsen av att skapa tid – och rum – där vi från olika yrkeskategorier kan lära oss om varandras arbetsvardag. Det skapar ökad solidaritet och kan på sikt leda till en bättre fungerande äldreomsorg, säger hon.

I sin forskning belyser Sara och hennes team hur bristande kontinuitet när det gäller personal inom äldreomsorgen påverkar vårdkvaliteten negativt. Bristande kontinuitet bland biståndshandläggare och chefer drabbar äldreomsorgen och försvårar både samverkan med akademin och implementeringen av nya arbetssätt. Robusta och långsiktiga relationer är grundläggande för att skapa tillit.

– För att tillit ska uppstå krävs att vi inser att vi är människor bland människor. Robusta relationer föder tillit, betonar Sara.

Som en del av det Forte-finansierade projektet ville de gestalta forskningen genom en konstfilm.

– Konstfilmen är ett fantastiskt redskap för att fånga existentiella frågor om åldrande, medmänsklighet, ensamhet och lidande, säger hon.

Konstfilmen har också visat sig vara ett kraftfullt verktyg för att hantera känsliga och värdeladdade ämnen.

– Att ett konstverk kan fungera som en projektionsyta för att närma sig känsliga frågor är en insikt som är gammal i konstsammanhang, men underutnyttjad i socialvetenskaperna, förklarar Sara.

Anna Maria Joakimsdottir Hutri, konstnär och medskapare av filmen, beskriver hur hon har använt forskarnas material för att skapa en berättelse som är både etiskt ansvarsfull och engagerande.

Anna Maria Joakimsdottir Hutri, konstnär och filmskapare

– Min uppgift som konstnär var att gjuta liv i dessa anonyma vittnen av en äldreomsorg som står inför en hel del utmaningar, säger Anna Maria.

Hon lyfter också fram hur vetenskap och konst, trots att de kan verka som motpoler, kan komplettera varandra på unika sätt. Vetenskapen strävar efter objektiv sanning, medan konsten söker subjektiv sanning.

– Genom att låta dessa två mötas kan nya insikter och förståelser uppstå som annars hade varit omöjliga att nå.

Kortfilmen Vem ropar för Alvar, där bland andra skådespelaren Ulla Skoog medverkar, har uppmärksammats internationellt. Filmen blev antagen till Filmfestivalen i Karlovy Vary 2024 som arrangerades i Tjeckien i somras.

Text: Michelle Bornestad